måndag, april 21, 2014

DET VEDERVÄRDIGA FAS 3 SYSTEMET

Inlägget som inte blev av igår kväll kommer nu, innan det är dags att ta plats på balkongen med potatisplättar, lingon, grädde och råriven morot. En strålande, solig dag även idag. Underbart.

Mindre underbart är ju detta med Fas 3. Jag klickade runt lite igår förmiddag, bl.a. på en av facebooks fas 3 kritiska sida. Såg där att Helsingsborgs dagblad hade några artiklar om detta vedervärdiga system. Det spelar ju ingen roll vart i landet det skrivs om det. Huvudsaken är att det skrivs och fortsätter skrivas.

I första artikeln står att läsa att många är rädda för att kritisera systemet. Ja, tyvärr. Den slutsatsen har jag själv kommit till för länge sedan.
 
– Det är beklämmande. Folk som jag talat med är rädda för att bli avstängda från ersättning om de talar med HD. Det finns en enorm rädsla för både Arbetsförmedlingen och anordnarna, säger personen som själv hänvisar till "skam" när han förklarar varför han inte vill framträda med namn.

Kritiken och rädslan för att framföra den till de ansvariga har varit påtaglig i de många samtal och mejlkontakter vi haft med Fas 3-deltagare runt om i Nordvästskåne de senaste veckorna. Gemensamt för dessa personer är också att de fått platser hos företag, vilka kallas anordnare, som har som största eller enda verksamhet att sysselsätta Fas 3-deltagare.

Jag fetmarkerade sista raden. Det här har jag ju kritiserat hur länge som helst och inte fattat hur det kunnat få fortgå. Jag fattar det fortfarande inte.

Förra året ersattes företag och organisationer som tog emot Fas 3:are med 1,4 miljarder kronor. Anordnarna upphandlas inte utan anlitas efter nationella eller lokala överenskommelser. Krasst kan vem som helst stega in på arbetsförmedlingen, lämna in en snyggt formulerad ansökan, uppge ett organisationsnummer, klara en enkel ekonomisk bakgrundskoll och skaka hand med förmedlingschefen. Någon form av erfarenhet är ett plus men inte ett krav.
För besväret får företaget 5000 kronor per deltagare i månaden.
– Anordnarna kan göra vad fan de vill med pengarna, de behöver inte redovisa en spänn för Arbetsförmedlingen. Klart att det lockar till sig oseriösa aktörer, säger Fas 3:are.

I artikeln nämns även AF:s egen undersökning som gjordes hösten 2011. Jag får uppfattningen att det var 2011 i alla fall och jag har bloggat om den några gånger vet jag. Den visade att de allra flesta var nöjda med sin Fas3 plats, vilket är så missvisande det bara kan bli. Undersökningen blev också mycket riktigt kritiserad. I en kommentar någonstans läste jag att en av de som svarade på frågorna inte ens visste att det var till en större undersökning om fas 3. 
Att tycka att platsen man hamnat på är okej är inte samma sak som att man är nöjd med systemet i sig. Min sista förvaring var väl okej på sitt sätt, men tvånget att behöva sitta varje vardag i en källarlokal och göra ingenting var deprimerande och frustrerande och rent av för jävligt. Lika jävligt hade det varit om jag varit tvungen att arbeta utan lön, som vissa måste. 

Som man frågar får man svar kan man säga om den undersökningen och naturligtvis var det också syftet. 

Andra artikeln handlar om  ett Öresundsföretag med Fas3-are.
 Öresundsbemanning är ett företag som växer så det knakar. Det startade i Åstorp för mindre än ett år sedan och sedan dess har företaget öppnat det ena nya kontoret efter det andra. Ett sjunde är på gång i Växjö.
Det är få företag förunnat att expandera så snabbt. Men som leverantör av tjänster till arbetsförmedlingen är det goda tider.

Det värsta med det här företaget är att de utnyttjar de arbetslösa till att räkna och paketera godis ett par gånger i månaden. Något som företaget förstås får betalt för av godisföretaget, men de som utför jobbet får ingenting.

Mer konkret vad deltagarna gör på de olika kontoren, förutom godispaketeringen, får vi inte svar på från Öresundsbemanning. Men deltagare berättar om aktiviteter som mest tycks ha som mål att få tiden att gå.
– Några fick bygga en vägg i höstas, så rummet blev delat i två delar, men de fick riva den igen i mars, för något blev fel.
Städning av Öresundsbemannings lokaler och handarbete har också förekommit.
– Vi sitter vid datorer och söker jobb, pratar och fikar. Ibland går vi igenom våra cv och personliga brev. Handledaren är trevlig, det är inte det, men att sitta här leder absolut inte till jobb, säger en annan deltagare.

Så här ser det faktiskt ut på flesta Fas3 platser. Syftet med det hela att det ska leda till jobb och att man ska komma närmare arbetsmarknaden existerar inte och tyvärr tror jag att det är meningen. Annars skulle man ju göra något åt det.
Chefen för arbetsförmedlingen på stället tycker det är helt okej att arbetslösa utför legojobb. Kan ni förstå känslan man får, jag får att vilja ta tag i karln och skaka in lite vett och medmänsklighet i skallen på honom.

Att tvingas av staten till att utföra jobb gratis där någon annan får förtjänsten är väl slaveri om något. Samhällstjänst är liknande, men där sonar man och tar konsekvenserna av en dumhet, ett brott som man gjort. När blev det ett brott att bli av med sitt jobb?

Tredje artikeln är Svantessons syn på det hela. Vår nya arbetsmarknadsminister ifall ingen visste det.
Det är inte många som kan göra mig så förbannad som hon. Inom prostitutionsdebatten finns/fanns en del. Det här att bara låta allt rinna av, rabbla sitt inövade mantra och vägra se verkligheten är inte accepterat för en person i maktposition.

– Ingen ska bara sitta någonstans. Alla ska ha en meningsfull plats. Säger hon och vad menar hon med det egentligen? Vad är en meningsfull plats för henne? För mig är det på ett företag där man genom att visa vad man går för har en chans till anställning. Men verkligheten är ju att inget vanligt företag tar emot fas3:are med syftet att anställa dem.

När vi påpekar att det inte ser ut så på alla håll svarar hon att Arbetsförmedlingen behöver förbättra kontakten med anordnarna. Att det skulle bero på systemet i sig vill hon inte se. I varenda intervju jag hört/läst med denna kvinna så skyller hon på andra. Vad har hon för visioner? Tycker hon något överhuvudtaget eller gör och säger hon bara vad andra säger att hon ska göra? Vet hon överhuvudtaget vad Fas 3 är?

Jag tvivlar. Läs gärna kommentarerna också till sista artikeln. Nu sol och mat. 
 

Inga kommentarer: