tisdag, augusti 19, 2014

HÅRTVÄTT, MAT och SJUKPENNING

Det blev inget skrivande för jag hade inte ro. For omkring en massa tankar i skallen så satte mig här och googlade lite istället innan jag tvättade "håret". Sedan tog jag faktiskt ett glas vin och det gick hur bra som helst att få ner. Tänkte att det kanske kunde ta död på förkylningen. Undrar hur mycket man kan nysa på en dag egentligen? Och snora. I morgon mår jag nog tiptop ( tro't den som vill) och då måste jag bara ut för att få luft och kraft från naturen.

Min mat idag..... är väl inte så intressant *ler*, men någon kanske tycker det. Halvmosad broccoli kryddad med lite örtsalt och blandad med den här färskosten som är kanongod. Var övernattaren som köpte den och det som var kvar gick att använda idag också.

Så bulgur till det, kokat i grönsaksfond och vatten.

Kanske inte ser jätteaptitligt ut, men var riktigt gott. Dessutom med bra näring. Och det här med näring var en sak som jag satt och funderade på och sedan googlade. Det måste gå att må bättre om man får i sig rätta kosten. Ska ta ett snack om det med läkaren. Men jag kan ju ha fel när det handlar om cellgifter. Men järnrik kost och blutsaft hjälper ju mot tröttheten och för att få upp HB värdet. Då måste det ju gå att få upp C och B- vitamindepåerna också.
Bulgur innehåller så mycket som 12 g protein/100gr och broccoli 83mg c-vit/100gr.

Det jag kollade upp var vad jag ska äta som innehåller B och C-vitamin. Man får inte äta någon hälsokost säger de och det förstår jag faktiskt. Persilja vet jag ju är bra, innehåller 182mg c-vit/100 gr och 3.6 mg järn. B2 och B6 är rätt viktiga B-vitaminer där brist tex. kan ge sömnproblem och nedstämdhet. De samarbetar också. Sesamfrö är en bra B2 källa läste jag och sötmandel, spenat, ägg en bra B6 källa. Men jag kan ju inte äta spenat varje dag *ler*. Persilja blir också rätt tjatigt.
Till nästa omgång som är redan nästa vecka, herregud... om värdena är okej alltså. Jag tvivlar faktiskt. Då i alla fall ska jag köpa hem sesamfön, mandlar och sedan åtminstone testa att ta en - två brustabletter med järn + C-vit per dag i ett försök att snabbt få upp värdena. Säger magen ifrån så får det bli överdrivet intag av persilja.

Annat jag googlade var körkortsbild och fotoautomat. Så bra det är med internet ni. En aktuell sida från i år informerade att det finns en automat på gränden, så det får bli en sväng dit nästa gång jag är stan. Nästa vecka med andra ord. Kollade även det här med färg eller svartvitt, för det stod inget om det i de papper jag fick. Här läste jag att det kan vara vilket som, det blir ändå svartvitt på kortet.

Det tredje som jag tänkt mycket på är sjukersättningen. Jag hör så många olika bud så jag vet ingenting. Vissa påstår att SGI blir noll när man är med i Fas3. Låter ju så otroligt så har inte trott på det och på de PDF filer från FK sidan jag fann här om dagen stod inget om det. Och varför skulle jag då bli återbetalningsskyldig till aktivitetsstödet? Eller är meningen den att blir man sjuk som arbetslös Fas3:are så har man inte rätt till någon ersättning?


Tyvärr kunde jag inte hitta något pålitligt och det vore ju väldigt lustigt om de inte sa det  i så fall när jag pratade med försäkringskassan. I den ena PDF- filen står att SGI är vilande när man studerar med studiestöd och att man behåller den även när man är med i arbetsmarknadsprogram. Såg nu när jag länkade att sidan är väldigt aktuell, den uppdaterades nu i augusti. Men så står det:
Om du beviljas hel sjukersättning, hel aktivitetsersättning eller livränta har du inte längre rätt
att behålla din sjukpenninggrundande inkomst. Jag fattar inte riktigt det där. Är aktivitetsersättning detsamma som aktivitetsstöd vid arbetslöshet? Då stämmer ju inte det första, att man behåller den när man är med i ett arbetsmarknadsprogram.


D
en andra PDF-filen handlar om eget företagande och vad som gäller då med SGI.

Om ditt företag är etablerat och har funnits längre än 24 månader beräknas din sjukpenninggrundande inkomst utifrån din beräknade inkomst av näringsverksamheten. Om du under flera år har haft lägre inkomst än jämförelseinkomst kan din sjukpenninggrundande inkomst komma att beräknas utifrån de tre senaste åren. Jämförelseinkomsten är den inkomsten som en anställd med samma arbetsuppgifter,utbildning och erfarenhet skulle  ha haft. Om det finns särskilda skäl kan din sjukpenninggrundande inkomst beräknas till ett högre belopp.

Min sjukpenninggrundande inkomst är från när jag var anställd. Jag var lågavlönad ( typiskt kvinnoyrke) så den är inte särskild hög. Aktivitetsstödet beräknas ju på vad jag tjänade som egen och är således lägre och dessutom bara 65 %, därför får jag bara 6000/mån, eller fick rättare sagt. Räknar med lite mer som sjukskriven. Fast än så länge har jag ju inte fått ett enda öre.

Ett år var jag tjänsteledig och då var SGI vilande likaså när jag pluggade med CSN och när jag gick starta eget utbildningen. Sedan egen i fem år och enligt vad jag citerat så stämmer det med vad personen jag pratade med sa, att är intäkten lägre så är det bättre att behålla nuvarande SGI. Sedan arbetslös och med i arbetsmarknadsprogram direkt och enligt första filen är den då vilande igen.

Jag blir knäpp på det här. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att det inte är några problem. Därför fattar jag inte varför det ska ta sådan jäkla tid. Jag har inte varit sjukskriven sedan nittiotalet  när min mor dog och har alltså inte behövt fundera på det här förut. Det här är så frustrerande så hälften vore nog.

Om ni undrar varför jag inte sitter bänkad vid tv-n och ser utfrågningen av Hägglund som pågår i skrivande stund, så har jag tv-n på och hör. Men han är inte så intressant och man blir lite trött på alla osanningar och förvrängningar och vallöften som man ändå inte vågar tro på.

Tvättade som sagt sedan håret och det skulle ju inte skadat om jag kollat i påsen jag fick med. Det var okej att spraya sa frisören då jag tyckte luggen som är kortare än mitt normala åkte fram. Så jag har sprayat. Med mitt vanliga spray. Idag fick jag se att jag har specialspray ämnat för peruken.
Tvätta, tvätta, tvätta, först schampo och sedan balsam. Precis som vanligt. Krama ur i handduk.
Och sedan hänga på tork. Jag antar att den är torr i morgon så jag kan frisera den igen. Är det någon som är avundsjuk? Nää, tänkte väl det.


Tyckte sedan alltså att jag skulle testa ett glas rött och det gick som sagt bra och det var gott. Så biverkningarna från cellgifterna är nog borta nu och hade det inte varit för förkylningen så kanhända hade jag känt mig som vanligt. Tröttheten i kroppen och orkeslösheten beror nog på just förkylningen. Jag vill tro det i alla fall.

Jag får tydligen inte till textstorleken av någon anledning.  
Ska stänga ner om en stund och testa igen.
 



2 kommentarer:

Unknown sa...

Greta,

Tråkigt att du som har är sjukskriven för svår sjukdom skall behöva jobba så mycket för att få försörjning.

Maten ser lite annorlunda ut! Du berättade ju att du är vegeterian. Verkar gott och måste vara näringsrikt och nyttigt.

Det är klart att du skall ta ett glas vin. Det är du värd.

PS Kollade din bild från igår igen. Återigen en komplimang för dina sexiga snygga bröst! Kukresare! DS

Gretas Svammel sa...

Det är vanligt idag...Hans-E...att både sjuka och arbetslösa får kämpa för sina rättigheter.

Det som för 7-8 år sedan var självklarheter är det inte idag.